Zuidhorn stopt ongeslagen reeks Neptunia

Na vier overwinningen en een gelijkspel weet Neptunia weer wat verliezen is. In en tegen Zuidhorn gingen de Neptunianen geflatteerd met 4-1 onderuit. De beslissing viel pas in de laatste twintig minuten, toen Zuidhorn drie keer scoorde. 

Gezien de stand in de tweede periode, was deze ontmoeting een absolute topper. Beide ploegen haalden namelijk tien punten uit vier wedstrijden. Zuidhorn stond echter aan de leiding op basis van een beter doelsaldo. De toeschouwers konden zich dus verheugen op een spannende wedstrijd. Neptunia moest het daarbij doen zonder een zestal geblesseerde spelers (Schuijl, Steenbergen, Jordy Koolhof, Buntjer, Molema en Myron Reiffers). Spits Ivar Boerma voegde zich vlak voor het rustsignaal bij dit rijtje met een hamstringblessure.

Vroeg in de eerste helft zag ook Zuidhorn de blessurelijst groeien, toen hun spits er met een ogenschijnlijk zware enkelblessure van het veld werd gedragen. Na de blessurebehandeling was de eerste grote mogelijkheid voor de gastheren, maar keeper Erik Roels bleek de sterkste in een één tegen één gevecht. In het vervolg nam Neptunia het initiatief over. Net als de laatste weken speelt het in de eerste helft uitstekend voetbal, waarbij de ploeg de bal makkelijk van de ene naar de andere kant laat gaan. In de voorgaande weken leverde dit spel een voorsprong van één of meerdere treffers op, maar tegen Zuidhorn ging dat niet zo makkelijk. Dat was niet verrassend, omdat Zuidhorn de beste verdediging van de competitie heeft en gemiddeld minder dan één goal per wedstrijd hoeft te incasseren.

Zuidhorn bleef, ondanks dat het spel zich voornamelijk op hun helft afspeelde, levensgevaarlijk in de counter. De openingstreffer kon dus aan beide kanten elk moment vallen. Dit doelpunt werd uiteindelijk uit een penalty gemaakt door de thuisploeg. Sven Luijmers maakte de overtreding, toen hij in een duel met zijn directe tegenstander ongelukkig met zijn hand op de bal viel. De aanvoerder maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0. Enkele minuten later produceerde Neptunia alweer de gelijkmaker. In combinatie met Michiel van Spaandonk speelde de 18-jarige Kevin Reiffers zichzelf vrij en met zijn linker schoof hij de bal in de lange hoek: 1-1.

De beide koplopers in de tweede periode bleken ook in de tweede helft aan elkaar gewaagd. Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op. Neptunia haalde echter niet het niveau van de eerste helft en dat is, zoals vorige week ook al gemeld, een terugkerend probleem de laatste weken. Zuidhorn vond in de tweede helft makkelijker de ruimtes en dit bleek Neptunia uiteindelijk fataal. In de 70e minuut speelde de thuisploeg een overtal situatie goed uit, waardoor het voor een aanvaller van Zuidhorn een koud kunstje was om de bal laag achter doelman Roels te schuiven.

Neptunia kreeg van de gastheren niet meer de kans om terug in de wedstrijd te komen, omdat ze kort na de 2-1 nog twee treffers maakten. Aan beide treffers ging een fout van doelman Roels vooraf, terwijl hij tot die treffers de langdurig geblesseerde Buntjer meer dan uitstekend had vervangen.

Gezien het spelbeeld bleek 4-1 een geflatteerde uitslag. Door de nederlaag zakt Neptunia terug naar de zesde plaats, maar het houdt de felbegeerde 4e plaats nog wel in het zicht. Ook de strijd om de tweede periode is nog niet gestreden, aangezien Zuidhorn en Neptunia in deze periode nog tegen kampioenskandiaat Godlinze spelen. Ook Godlinze maakt een goede kans op de tweede periode.

Neptunia hervat de competitie op 18 januari met een uitwedstrijd tegen Mamio.

Opstelling Neptunia: Roels; Koolhof, De Jong, Luijmers; Van Spaandonk, Meijerhof, Stam, Marree (65. Nijboer); Kevin Reiffers, Boerma (40. Wolt), Cecilia (77. Abdulrahman).