Andre Roosenburg

We gaan terug naar 6 november 1949. Naar een speler die van voetbalvereniging Sneek een transfer maakte naar het Italiaanse Fiorentina. Een dergelijke, spectaculaire overstap als die van André Roosenburg zal niemand van de Friese club ooit nog maken. Het gaat ons echter nog meer om het feit dat deze André Roosenburg ooit voor onze club heeft gespeeld.

Andries Hendrik Roosenburg (roepnaam André) werd op jonge leeftijd ontdekt door ADO Den Haag en brak aan het begin van de Tweede Wereldoorlog door. Hij werd met de Residentieclub, als aanvallende spil, ook tweemaal landskampioen. Opmerkelijk genoeg werd hij in die succesvolle periode nog niet opgeroepen voor het Nederlands elftal.

Dat gebeurde pas na de oorlog toen hij naar Delfzijl was verhuisd en ging spelen voor onze club. Als voetballer van Neptunia kwam hij driemaal uit voor Oranje. Tot op heden is hij de enige speler die de nationale ploeg haalde voor onze club. Na zijn tijd in Delfzijl stapte hij over naar voetbalvereniging Sneek, dat tegenwoordig onder de naam Sneek Wit Zwart een zondaghoofdklasser is. Tijdens zijn periode in Sneek stond André Roosenburg nog eens zes keer binnen de lijnen voor Nederland. André Roosenburg stond vooral bekend om de speler die hard kon schieten, uit stand.

Het Snekermeer en de Watertoren ruilde hij in 1950 in voor de bakermat van de Renaissance. Met deze transfer naar Fiorentina, zat zijn interlandloopbaan erop want het betaald voetbal zoals dat in Italië werd gespeeld, was destijds een schrikbeeld van de Hollandse bond. Wie koos voor het geld, kon het Wilhelmus en de landseer verder vergeten. Roosenburg werd dan ook meteen geschorst en mocht pas bij de introductie van het betaald voetbal in 1954 weer spelen in Nederland. Dit deed hij nog voor Helmondia ’55 en voetbalvereniging Leeuwarden waar hij in het seizoen 1958/59 met 29 doelpunten topscorer werd van de eerste divisie. In 1959 ging hij naar NEC waar hij in zijn eerste wedstrijd geblesseerd uitviel en daarna zijn loopbaan beëindigde.

In 2002 overleed André Roosenburg op 78-jarige leeftijd. Roosenburg speelde in totaal twee seizoen voor onze club en is daarmee de enige Neptuniaan die ooit het Nederlands Elftal heeft bereikt.