Neptunia wint in spektakelstuk van Grootegast

Neptunia heeft de thuiswedstrijd tegen Grootegast gewonnen. Een wonderbaarlijke eerste helft, waarin Neptunia een 0-2 achterstand omboog naar een 3-2 voorsprong, en een degelijke tweede helft leverde drie punten op tegen tien man van Grootegast: 5-3.

Aan het begin van de competitie werd Grootegast getipt als titelkandidaat, maar doordat er al enkele keren puntverlies is geleden, hebben zij al een flinke achterstand op de bovenste plaatsen. Van Neptunia moest er echter wel gewonnen worden, gezien de stand op de ranglijst. Grootegast moest dit wel doen met een aantal afwezigen en ook Neptunia was niet compleet. Wiebren de Jong (vakantie), Frank Molema (geblesseerd) en Roy Boxmeer (geschorst) ontbreken nog.

In het eerste halfuur had Grootegast de touwtjes stevig in handen. De gasten controleerden de wedstrijd en waren de bovenliggende partij. Toen er na een halfuur spelen een 0-2 tussenstand op het scorebord stond, leek er ook niets aan de hand. Aangezien Neptunia dit seizoen nog maar vijf keer heeft gescoord, leek de overwinning al binnen voor de nummer drie van de ranglijst.

Toen brak er echter een knotsgek kwartier aan waarin alles goed viel aan de kant van Neptunia. De aansluitingstreffer viel na ruim een halfuur spelen, toen Shantony Cecilia vanaf de rechterkant naar binnen trok en met een laag schot de keeper versloeg. Niet veel later kwam Dyon Schuijl alleen voor de keeper na goed storend werk van Ruben Stam. Schuijl wipte de bal over de uitstormende doelman en de gelijkmaker was een feit.

De wedstrijd op zijn kop. Grootegast had de wedstrijd in handen, maar binnen enkele minuten waren zij de controle volledig kwijt. De verbazing werd nog groter toen Neptunia zelfs op voorsprong kwam. Cecilia bracht de bal hoog in vanaf de zijkant. Een makkie voor de keeper die de bal zo kon vangen. De keeper van Grootegast blunderde echter (gehinderd door de zon) door de bal uit zijn handen te laten vallen. De bal belandde vervolgens op een hoofd van een verdediger en de bal rolde het doel in: 3-2.

De toeschouwers op Sportpark Uitwierde waren nog niet uitgepraat over de knotsgekke eerste helft of de volgende opmerkelijk gebeurtenis deed zich alweer voor. Andy La Faille speelde met een uitstekende dieptepass Cecilia vrij aan de linkerkant. Cecilia werd achtervolgd door twee man en was ze allebei te snel af. Een speler van Grootegast bracht op grove wijze (tackle net onder de knie) Cecilia ten val. De scheidsrechter trok vervolgens de rode kaart en Grootegast moest met tien man verder.

Alle aanwezigen hadden een kwartier de tijd om bij te komen van alle gebeurtenissen, toen het spektakelstuk zich in de tweede helft vrolijk doorging. In de derde minuut na rust kwamen de bezoekers al op gelijke hoogte. Zij leken te willen doordrukken, maar Neptunia nam de regie over. Neptunia was al een aantal keer dreigend geweest, met als voorlopig hoogtepunt de kopbal van Stam op de bovenkant van de lat.

Twintig minuten voor het einde van de wedstrijd was het dan eindelijk raak. Michiel van Spaandonk speelde zichzelf net buiten het strafschopgebied vrij. De bal lag voor zijn linker en met een lage schuiver verschalkte hij de keeper: 4-3! Tegen tien tegenstanders mag Neptunia de voorsprong niet meer weggeven. Toch was Grootegast nog dichtbij de gelijkmaker, toen ook zij de bovenkant van de lat raakten. Dichterbij een doelpunt kwam Grootegast niet meer.

In de slotfase gaven de bezoekers meer ruimte weg en daarvan profiteerde Dyon Schuijl. Aan de rechterkant van het veld brak hij door en gaf een voorzet op Cecilia. Voordat Cecilia de bal kon intikken, werd dit al gedaan door een tegenstander. De eindstand werd bepaald door het tweede eigen doelpunt van de wedstrijd: 5-3.

Hoewel de gasten over meer voetbaltechnische kwaliteit beschikken en door middel van verzorgd voetbal proberen te scoren, waren zij niet bestand tegen het opportunistische voetbal van Neptunia. Neptunia, dat normaal gesproken ook een voetballende ploeg is, koos bewust voor deze strijdwijze, omdat de technische staf dacht dat er op deze manier de meeste kans op resultaat was. Deze strijdwijze pakte goed uit.

Door de vijf doelpunten heeft Neptunia haar doelpuntenproductie verdubbeld. Daarnaast is dit de eerste thuisoverwinning van het seizoen en de eerste overwinning sinds bijna twee maanden competitievoetbal. Door de overwinning is Neptunia twee plaatsen gestegen op de ranglijst. Volgende week wordt er gespeeld tegen Corenos in Roodeschool.