Neptunia verliest door eigen stommiteiten

Het veldspel was in de eerste helft best aardig en de bijbehorende grote kansen waren ook aanwezig, maar toch stond er na een uur spelen een 0-4 achterststand op het scorebord. Neptunia verliest de eerste competitiewedstrijd uiteindelijk met 1-4, terwijl het beter voetbalde dan de tegenstander. Hoe kan dat? Het antwoord aan het einde van het wedstrijdverslag.

Neptunia kende een wisselvallige voorbereiding: er waren mooie overwinningen op Poolster (8-3) en GRC Groningen (5-0), maar het eindigde op een teleurstellende 3e plaats in de bekerpoule. Daarnaast heeft de eerste selectie, net als vorig seizoen, een lange lijst blessures. Reiffers, Molema en nieuwkomer van Eems Boys Abdulrahman Said kampen met langdurige knieproblemen en Schuijl raakte in de voorbereiding geblesseerd aan zijn enkel. Het is daarom lastig in te schatten hoe Neptunia voor de dag zou komen in deze competitiewedstrijd.

Al in de tweede minuut kreeg Neptunia een levensgrote kans, maar de kleine Steenbergen kopte uit een corner van dichtbij naast. Boerma kreeg even later ook een kopkans, maar die ging over. Mamio had in die fase geen antwoord op het combinatiespel van Neptunia. De Stadjers leken rijp voor de slacht, maar Neptunia verzuimde om het duel al in die fase te beslissen. Cecilia kwam meerdere malen op links door, maar een gebrekkige afwerking van de aanvallers stonden een treffer in de weg.

Mamio was nog helemaal niet gevaarlijk geweest, maar kreeg hulp uit onverwachte hoek. Een diepe pass achter de verdediging van Neptunia werd verkeerd beoordeeld door keeper Buntjer, die verdediger Luijmers in de weg liep en de bal miste. De spits van Mamio profiteerde vervolgens maximaal van het lege doel: 1-0. In het restant van de eerste helft kreeg Boerma nog een grote kans, maar hij schoot alleen voor de keeper over. Steenbergen redde vlak voor rust nog knap op de lijn, anders was het al 0-2 geweest.

In de rust werd nog eens benadrukt dat het goed ging, dat er leuk gecombineerd werd en dat de kansen ook in de tweede helft wel zouden komen. Uiteindelijk zal het veldoverwicht leiden tot één of meerdere goals. Goede voornemens, maar die konden na een kwartier spelen al de prullenbak in.

Toen stond het namelijk al 0-4. Vijf minuten na rust ging verdediger De Jong in de fout met een verkeerde inspeelpass op aanvoerder Meijerhof. Mamio kon eenvoudig overnemen en alleen voor Buntjer scoren: 2-0. Nog geen drie minuten later lag de bal wederom in het doel van Neptunia. De verdedigers zagen een aanvaller van Mamio aan de rechterkant van het strafschopgebied totaal over het hoofd en deze kon eenvoudig scoren: 3-0. Grensrechter Damveld zag buitenspel in deze actie, maar de scheidsrechter negeerde hem volledig. Toen Damveld hier wat van zei, mocht hij met een rode kaart gaan douchen.

De wedstrijd was dus na een uur al gespeeld. De ruimtes werden vervolgens enorm groot, waardoor het voor Mamio erg makkelijk voetballen was. Een aantal spelers bij Neptunia geloofde het wel en het vertrouwen was inmiddels ver weggezakt. Maar met nog een halfuur te spelen, mag je natuurlijk nog niet de handdoek in de ring gooien.

Neptunia scoorde nog uit een penalty, gemaakt door Luijmers, maar verder kwam de thuisploeg niet. In blessuretijd kregen de tien overgebleven Stadjers (de rechtsback kreeg rood na een slaande beweging) nog een enorme kans op de 1-5, maar de aanvoerder van Mamio raakte de buitenkant van de paal.

Neptunia verliest dus door eigen stommiteiten, die effectief zijn afgestraft door Mamio. En daarmee is de vraag in de inleiding beantwoord. De nederlaag was geflatteerd, maar als je met deze cijfers verliest kan je niet spreken van een onterechte nederlaag. Neptunia speelde De Stadjers een helft lang weg, maar in de tweede helft was daar niets meer van over.

De thuisploeg had zich heel wat anders voorgesteld van deze wedstrijd. Mamio, vorig jaar via de nacompetitie veilig gespeeld, wordt ingeschat als een middenmoter. Met de onderlinge resultaten van het vorige seizoen in het achterhoofd, werd in deze wedstrijd minimaal een punt verwacht.

Volgende week speelt Neptunia in en tegen Godlinze, dat verrassende verloor van Noordpool.

Opstelling Neptunia: Buntjer; Koolhof (80. Boxmeer), Luijmers, De Jong (70. Marree), Steenbergen; Stam, Meijerhof, Van Spaandonk; Reiffers (70. Koolhof), Boerma, Cecilia.