Neptunia verliest derby van Appingedam

Neptunia heeft de derby tegen buurman Appingedam verloren. Op Sportpark Uitwierde bood Neptunia negentig minuten lang serieus partij aan de koploper, maar een tegentreffer aan het begin van de tweede helft werd Neptunia te machtig.

De wedstrijden tussen Neptunia en Appingedam roepen altijd de nodige sentimenten op in de regio. De clash tussen Delfzijl en Appingedam was vroeger goed voor duizenden toeschouwers. Tegenwoordig is dat wat minder, maar ook vandaag kwamen er honderden mensen richting Sportpark Uitwierde.

Vorig jaar kwamen beide ploegen elkaar een niveau lager tegen. Ook toen werd er in het eerste weekend van december gespeeld en ook toen was het regenachtig en koud. Destijds won Appingedam (0-1) en zij zouden later dat seizoen direct promoveren via het kampioenschap. Ook Neptunia promoveerde, waardoor beide teams elkaar dit seizoen een niveau hoger tegenkomen.

In een jaar kan veel veranderen. Bij de bezoekers staat er bijna een compleet nieuw elftal op de grasmat. Alleen routiniers Derick Kluter en Anthon Hoorndijk zijn overgebleven van het kampioenselftal. Bij Neptunia heeft alleen Doelman Christiaan Buntjer de derby nog niet meegemaakt.

Beide ploegen kennen op dit moment weinig personele problemen. Bij Neptunia ontbraken alleen aanvoerder Frank Molema (kruisband) en buitenspeler Andy La Faille (privé). Appingedam moest het doen zonder linksback Jaap Enderle en middenvelder Angelo Lubben.

Tot zover alle bespiegelingen vooraf. Tijd voor de wedstrijd. In de eerste helft ging het spel grotendeels gelijkop. Er werd door beide ploegen af en toe aardig voetbal op de mat gelegd, zonder dat daarbij hele grote kansen gecreëerd werden. Het meeste gevaar kwam in het eerste gedeelte van de kant van de thuisploeg. Na tien minuten spelen kwam het eerste schot op doel van Wiebren de Jong. Vijf minuten later leek Shanthony Cecilia alleen voor de keeper gezet te worden door Pieter Meijerhof, maar de attente doelman Jelmer Kiewiet was eerder bij de bal dan Cecilia. Na een kwart wedstrijd was er wederom een schietkans voor De Jong, maar hij miste de bal.

In het tweede deel van de eerste helft lieten de bezoekers zich meer gelden. De aanvallen van de Damsters gingen voornamelijk over de linkerkant, waar de snelle buitenspeler Swendly Martina stond opgesteld, maar een goede voortzetting ontbrak. Toen na een klein halfuur spelen een aanval over de linkerkant wel slaagde, was het ook gelijk gevaarlijk via een kopbal van Elsin Yilmaz. Dit bleek een waarschuwing voor Neptunia, want enkele minuten later was het wel raak.

Na 29 minuten mocht Appingedam een corner nemen vanaf de rechterkant. Anthon Hoorndijk zocht de vrijstaande Martina op de rand van het zestien meter. Martina bracht de bal met een stuit terug het strafschopgebied in, waar ex-Neptuniaan Yilmaz de bal met een handige voetbeweging over doelman Buntjer lepelde: 1-0. De voorsprong van Appingedam was echter maar van korte duur.

Vier minuten later kwam Neptunia al op gelijke hoogte. Uit een vrije trap vanaf rechterkant werd de loopactie van Marc Schuijl richting het doel geblokkeerd door Johannes Huisman, die vorig jaar nog speelde in de A1 van Neptunia. Schuijl kwam ten val en de scheidsrechter besloot een penalty te geven aan Neptunia. Vanaf elf meter bleef Cecilia rustig en schoot de bal in het dak van het doel: 1-1. Door dit doelpunt is Cecilia met vijf competitietreffers alleen topscorer.

In het restant van de eerste helft nam Appingedam het initiatief over. De druk op het doel van Neptunia werd opgevoerd, maar de bezoekers wisten niet tot grote kansen te komen. Neptunia werd door de druk van Appingedam wel gewaarschuwd voor de tweede helft.

In de tweede helft bleef Appingedam echter initiatief houden. Zij trokken de lijn van de slotfase van de eerste helft door richting de tweede helft. Een nieuwe voorsprong hing in de lucht deze zou al vrij snel komen. Nadat eerst Martina een voorzet op de bovenkant van de lat zag belanden, was het enkele minuten later wel raak.

In de 56e minuut speelde Hoorndijk zichzelf vrij aan de rechterkant. Vanaf de achterlijn gaf hij de bal strak voor het doel, richting het hoofd van Huisman. Verdediger Marc Schuijl ging onder de bal door, waardoor Huisman vrijstaand kon inkoppen. De kopbal was niet hard en van een redelijke afstand, waardoor de bal houdbaar leek. Doelman Buntjer kon echter niet bij de bal, waardoor de Damsters opnieuw op voorsprong kwamen.

Neptunia had moeite om het spel van de eerste helft voort te zetten. Waar zij in de eerste helft regelmatig voor het doel van Appingedam kwamen, lukte dat in de tweede helft slechts sporadisch. Ook het veldspel werd minder, waardoor de thuisploeg afhankelijk was van een gelukje of een fout in de verdediging van Appingedam. Neptunia speelde voornamelijk de lange bal. De verdediging van Appingedam kon de bal eenvoudig wegwerken en ook de tweede bal was regelmatig voor Appingedam, waardoor Neptunia weinig aan aanvallen toekwam.

Appingedam bleef de betere en de gevaarlijkste ploeg. Na een uur spelen kopte Huisman net naast en een kwartier voor tijd was Yilmaz dichtbij het derde doelpunt van Appingedam, maar zijn vrije trap zeilde net naast de kruising. Tussen beide kansen kreeg Neptunia nog een kleine kans op de gelijkmaker, maar het schot van Michiel van Spaandonk ging recht op doelman Kiewiet af.

In de slotfase nam Neptunia alle risco’s om toch nog een gelijkmaker te forceren. Verdediger Schuijl maakte plaats voor spits Boerma en ook middenvelder Van Spaandonk werd naar de frontlinie gestuurd. Het mocht niet baten. Neptunia schoot nog twee keer gevaarlijk richting het doel van Appingedam, en hoewel doeman Kiewiet de bal twee keer kort losliet, leverde dit geen doelpunt op.

Net als vorig jaar verliest Neptunia vlak voor de winterstop nipt van Appingedam. Door het verlies blijft Neptunia op de tiende plaats staan. Appingedam blijft door de overwinning koploper. Volgende week wordt de laatste wedstrijd voor de winterpauze gespeeld. Dan reist Neptunia af naar Hoogezand voor de wedstrijd tegen hekkensluiter HS’88.

Opstelling Neptunia: Buntjer; Koolhof, Marc Schuijl (70. Boerma), Luijmers, Steenbergen; Van Spaandonk, Stam, Meijerhof, De Jong; Dyon Schuijl (82. Marree) en Cecilia.

Rest bank: Boxmeer.

Opstelling Appingedam: Kiewiet; Medema, Kluter, Douma, Kool; De Groot, Hoorndijk (87. Winkel), Vroom (81. Wildeman); Huisman, Yilmaz, Martina.

Rest bank: Huizenga.

Gele kaart: Luijmers (Neptunia), Huisman en Yilmaz (Appingedam)