Neptunia verkleint gat naar 4e plek

Neptunia heeft een ruime overwinning geboekt op middenmoter Veendam 1894. Op sportpark Uitwierde speelde de thuisploeg een helft lang tegen negen spelers van Veendam 1894 en kreeg daardoor de overwinning in de schoot geworpen. Door de winst zijn de Delfzijlsters Mamio, dat op een vierde plaats staat, tot op twee punten genaderd.

Het was dit seizoen al de zoveelste keer dat de tegenstander van Neptunia een rode kaart kreeg. En ook al de zoveelste keer dat de kaart al in de eerste helft tevoorschijn kwam. Maar liefst elf rode kaarten moesten de tegenstanders van Neptunia al incasseren, daarvan vielen er vijf in de eerste helft. Over het algemeen terecht en opvallend vaak voor commentaar op de leiding.

Dat was ook vandaag weer het geval. Nadat een speler van Veendam 1894 het in de 40e minuut niet eens was met de beslissing van de scheidsrechter, bleef hij protesteren. De fluitist gaf vervolgens in één keer rood, wat doet vermoeden dat er iets ernstigs iets gezegd. Omstanders zeggen dat het wel meeviel, en de rode kaart dus zwaar gestraft was.

Die rode kaart betekende eigenlijk dat de wedstrijd al beslist was, want tien minuten eerder werd de spits van Veendam 1894 ook al met een directe rode kaart van het veld gestuurd. Over deze kaart was geen twijfel. De spits uit Veendam gaf verdediger Wiebren de Jong een kopstoot, nadat De Jong bij hem verhaal kwam halen over een duel in het zestienmetergebied.

Dezelfde twee spelers stonden even daarvoor aan de basis van de openingstreffer van de gasten uit Veendam. De Jong gaf een verkeerde breedtepass waardoor de spits van Veendam 1894 kon overnemen en scoren: 0-1.

Hoewel Neptuna in de eerste helft nog geen fatsoenlijke kans had gecreëerd, leek het een kwestie van tijd voordat de thuisploeg zou gaan scoren. Het negental uit Veendam trok zich terug in de eigen zestien, waardoor Neptunia in enorme ruimtes mocht voetballen. Desondanks liet Neptunia matig spel zien. De nonchalance in de passing sloeg toe en de gasten zag zelfs kans om af en toe gevaarlijk te worden.

Ondanks het matige veldspel creëerde de ploeg van trainer Jan Potma kansen te over. Uiteindelijk scoorde het vier keer. Rond de 60e minuut maakte Michiel van Spaandonk uit een voorzet van Barz Abdulrahman de gelijkmaker. Abdulrahman zorgde een paar minuten later zelf voor de voorsprong. Vlak voor tijd gooide Ivar Boerma op aangeven van Van Spaandonk de wedstrijd definitief op slot.

Dan nog een bijzondere vermelding voor aanvoerder Pieter Meijerhof. De spelers met de beste trap van de selectie nam tot voor kort nooit de vrije trappen rond het strafschopgebied en scoort zelden. Op aandringen van zijn teamgenoten ging hij in de blessuretijd achter een vrije bal vanaf achttien meter staan. De vrije trap, vanaf de linkerkant genomen, verdween tot grote vreugde van heel Neptunia netjes in de lange hoek. De goal betekende de eerste competitietreffer van Meijerhof dit seizoen.

Door de winst staat Neptunia nu stevig op de vijfde plaats en heeft het de vierde plaats binnen handbereik. Aan het einde van het seizoen kan de vierde plaats een nacompetitieplaats opleveren. Om daarvoor in aanmerking te komen zullen de Neptunianen in de resterende vijf wedstrijden waarschijnlijk de maximale score moeten halen. Om te beginnen over twee weken, dan is GEO in Garmerwolde de tegenstander.

Opstelling Neptunia: Roels; Nick Koolhof (80. Marree), De Jong, Luijmers; Schuijl (46. Abdulrahman), Meijerhof, Stam, Steenbergen (46. Boerma); Reiffers, Van Spaandonk, Cecilia.