Neptunia sluit seizoen in stijl af

Neptunia heeft de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen van HS’88. Op een slecht halfuur in de tweede helft na, heerste de thuisploeg en was er sprake van een eenvoudige overwinning. De ploeg uit Hoogezand degradeert door de nederlaag naar de vijfde klasse.

Voor Neptunia staat er al een aantal weken niets meer op het spel. Voor HS’88 betekende deze wedstrijd de laatste kans om directe degradatie te voorkomen. Een overwinning in Delfzijl is dan pure noodzaak, aangezien concurrent SGV toch wel wint bij degradant OKVC. En winnen van Neptunia dat kan, zo bleek in maart. In Hoogezand won HS´88 met 4-1.

Maar serieuze overwinningsplannen van HS’88 konden al na ruim een halfuur spelen de prullenbak in. Neptunia speelde fris, snel en doeltreffend. In de eerste tien minuten kon HS’88 nog meekomen, maar daarna nam Neptunia snel afstand. Na twintig minuten spelen viel de eerste goal. Myron Reiffers werd onderuit gehaald in het strafschopgebied en gunde de penalty aan Cecilia, die de keeper kansloos liet: 1-0.

Uit een flitsende en knappe aanval was het vijf minuten later alweer raak. Reiffers kreeg aan de rechterkant van het veld een strakke bal ingespeeld en verlengde subtiel op de diepgaande Cecilia. Cecilia schudde een tegenstander af en wipte de bal handig voor het doel, waar Van Spaandonk net als vorige week tegen Appingedam de bal in het lege doel kopte: 2-0.

HS’88 zag de degradatiebui al hangen en probeerde door middel van veel geschreeuw de scheidsrechter van zijn voetstuk te brengen, maar de leidsman liet zich niet van de wijs brengen en floot een goede wedstrijd. Hij maakte echter één fout, want hij vertrouwde iets te snel op de grensrechter van HS’88, die wederom een mooie aanval van Neptunia heel erg onterecht afvlagde.

Dat had het volgende mooie doelpunt moeten zijn, want even daarvoor maakte Marree met een snoeihard schot vanaf een meter of 25 een prachtige goal. Het schot belandde in het dak van het doel en daarmee maakte hij zijn eerste competitiegoal van het seizoen: 3-0.

De rust werd bereikt met een 3-0 voorsprong en dus gingen de Neptunianen ontspannen aan de thee. Keeper Roels zou in een stringetje gaan rondlopen als hij de nul zou houden en pardoes viel in de eerste minuut na rust de 3-1. Je kunt er in de rust nog zo hard voor waarschuwen, maar bij een dergelijke stand lijkt concentratieverlies onvermijdelijk.

Het spel in de tweede helft was niet goed en HS’88 bleef vechten voor de laatste kansen. Myron Reiffers moest helaas met een knieblessure het veld verlaten en zal waarschijnlijk pas weer aan het begin van het nieuwe seizoen fit zijn. Terwijl Reiffers in de kleedkamer zat, maakte de uitploeg de aansluitingstreffer. Gezien de tussenstanden op de andere velden, moest HS’88 nog minimaal twee keer scoren om directe degradatie te voorkomen.

Maar serieuze kansen op de gelijkmaker kwamen er niet. HS’88 liet steeds meer ruimtes achterin open en Neptunia profiteerde via een goede actie van Luijmers die de bal breed legde op Kevin Reiffers. Het jongere broertje van Myron werkte zakelijk af en stelde de overwinning veilig: 4-2.

Ook in de laatste vijf minuten werden de toeschouwers op Sportpark Uitwierde nog vermaakt. HS’88 kreeg nog een prachtige kans op een nieuwe aansluitingstreffer, maar miste. Cecilia kreeg één minuut daarna de makkelijkste kans van het seizoen op een doelpunt, maar voor een leeg doel schoot hij op de lat. Aangezien de wedstrijd al gespeeld was, kreeg hij de lachers op zijn hand en hij kon er ook zelf om glimlachen.

Verdediger Luijmers besloot in de laatste tien minuten in de spits te gaan voetballen om op zoek te gaan naar zijn eerste officiële doelpunt in het shirt van Neptunia. Met een assist op zijn naam was hij aanvallend al van waarde. In de laatste minuut van de wedstrijd lukte het hem ook om te scoren. Het was de lelijkste goal van de middag, maar wel de goal die het meest uitbundig werd gevierd. Luijmers vierde zijn goal door enthousiast het publiek in te springen. HS’88 speelde toen al met tien man verder, na twee gele kaarten op naam van dezelfde speler.

Neptunia sluit het seizoen dus met een ruime thuisoverwinning af en net als vorig jaar degradeert de tegenstander tijdens Pinksteren naar de vijfde klasse. Na de winterstop presteerde het uitstekend in thuiswedstrijden. Van de zeven wedstrijden werd er vijf keer gewonnen en maar liefst zestien punten gehaald. De balans in uitwedstrijden is daarentegen ronduit slecht, want in de zeven wedstrijden na de winterstop zijn er maar vijf punten gehaald. Met als dieptepunt de wedstrijden tegen OKVC en HS’88.

Dat Neptunia op de zesde plaats is geëindigd, bleek uiteindelijk het maximaal haalbare. De top-5 was duidelijk sterker en maakte zelden een fout tegen de onderste ploegen. Dat gebeurde Neptunia wel en is een logisch gevolg van jeugdigheid van de eerste selectie. Een kenmerk van een jonge ploeg is wisselvalligheid en dat is ook dit seizoen gebleken. De ploeg van trainer Jan Potma is gemiddeld nauwelijks 21 jaar (de oudste speler werd dit seizoen 24). Daarnaast moest de technische staf door (langdurige) blessures erg vaak puzzelen in welke formatie gestart moest worden. Het kwam zelden voor dat de opstelling twee weken achter elkaar hetzelfde was.

Maar de ervaringen die dit seizoen zijn opgedaan neemt de ploeg weer mee naar volgend seizoen. Dit jaar was de vierde klasse uitzonderlijk sterk en met de promotie van Appingedam en mogelijk ook van Fc Grootegast, De Pelikanen en De Fivel liggen er voor Neptunia volgend seizoen kansen om een paar plekken te stijgen.

Genoeg uitdagingen dus voor het nieuwe seizoen. Tot dan!

Opstelling Neptunia: Roels; Koolhof, Luijmers, Nijboer; Marree (78. La Faille), Van Spaandonk, Meijerhof, Stam, Marc Schuijl (62. Boerma); Myron Reiffers (62. Kevin Reiffers), Cecilia.