Neptunia is coulant voor Be Quick 1887

Neptunia heeft de thuiswedstrijd tegen Be Quick 1887 met 3-1 gewonnen. De gebroeders Myron (twee keer) en Kevin Reiffers (één keer) namen de totale productie voor hun rekening. Op Sportpark Uitwierde had de uitslag veel hoger kunnen uitvallen, maar ondanks de legio kansen werd het net maar drie keer gevonden.

Bij de ploeg van trainer Jan Potma leek het er even op dat zij de competitie met een fitte selectie konden afsluiten. Verdediger Marc Schuijl sloot na een maand blessureleed weer bij de selectie aan. Alleen Steenbergen zou deze wedstrijd nog geblesseerd moeten toekijken, maar inmiddels is er alweer een waslijst aan afwezigen. Molema viel vorige week uit, Boerma raakte op de training aan zijn hamstring geblesseerd en De Jong en Kevin Reiffers vielen beide tijdens deze wedstrijd uit met eveneens serieuze hamstringproblemen. Aanvoerder Luijmers keek na vijf gele kaarten geschorst toe en Dyon Schuijl verbleef in Amerika.

Al in de tweede minuut kreeg Cecilia de eerste goede mogelijkheid toen hij na een soepele aanval vrij mocht uithalen, maar hij raakte de bal verkeerd. Enkele minuten later kwam hij weer vrij voor de keeper, dit keer raakte hij de paal, maar Kevin Reiffers was er snel bij om de bal in de rebound binnen te tikken: 1-0.

In het vervolg ging het iets moeizamer bij de thuisploeg. Be Quick nam het initiatief over en voetbalde op de helft van Neptunia. Bij Be Quick ging in de eindfase erg veel fout en zij gaven vaak de scheidsrechter daarvan de schuld. De Stadjers zeurden bij elke beslissing in hun nadeel bij de scheidsrechter. Met slechts één gele kaart voor praten kwamen zij goed weg.

Neptunia bleef in de tegenstoot via steekpasses op de snelle Cecilia gevaarlijk. De topscorer beleefde helaas een pechdag, want hoe vaak hij ook alleen voor de keeper verscheen (een stuk of vijf keer), de bal viel niet in het net. Na ruim een halfuur spelen lukte Myron Reiffers dat wel, toen hij op subtiel aangeven van zijn broertje vrij voor de keeper opdook. De aanname was perfect en de afronding resoluut in het dak van het doel: 2-0.

Tussen beide treffers door had de scheidsrechter het duel tien minuten stilgelegd. Toen de bank van Neptunia zich op normale wijze afvroeg waarom de scheidsrechter geen penalty gaf voor een grove overtreding van de keeper op Cecilia, gaf de jonge scheidsrechter aan geen commentaar te accepteren. Hij maakte van de gelegenheid gebruik door op te merken dat er maar één persoon rondom de dug-out van Neptunia (de trainer) mag staan. Meerdere personen vonden dit maar onzin, waardoor de scheidsrechter opeens besloot de wedstrijd tijdelijk te staken.

Regels zijn er om de wedstrijd in goede banen te leiden. De KNVB heeft waarschijnlijk een boek vol met regeltjes geschreven, maar als de regels totaal geen functie hebben en als niemand zich eraan stoort als ze niet worden nageleefd, waarom zou je er dan moeilijk over doen? Inderdaad: de regels worden dan eerder doel dan middel. En dat levert irritatie op. Na een ‘afkoelperiode’ van tien minuten, de sfeer was inderdaad heel grimmig, hervatte de scheidsrechter de wedstrijd. In het restant van de wedstrijd had hij de wedstrijd beter onder controle.

In het restant van de eerste helft was er hetzelfde spelbeeld te zien. Be Quick ging op zoek naar de aansluitingstreffer en Neptunia loerde op de tegenstoot. Twintig seconden voor het rustsignaal scoorde de ploeg uit Groningen en dus lag de wedstrijd weer helemaal open.

In de tweede helft was er geen vuiltje aan de lucht voor Neptunia. Be Quick probeerde wel, maar kwam niet door de goede defensie heen. De thuisploeg gaf geen enkele kans weg, terwijl het zelf wel legio kansen creëerde. Zoals gezegd waren de meeste voor Cecilia, maar hij zette na 70 minuten spelen wel weer een assist achter zijn naam toen hij de bal aflegde op Myron Reiffers, die de bal op subtiele wijze over de keeper heen wipte. Met één handige voetbeweging zette hij de hele defensie van Be Quick op het verkeerde been: 3-1.

Een hattrick voor de familie Reiffers. In het laatste kwartier had Myron Reiffers ook op eigen naam ook een hattrick kunnen  maken. Hij kreeg twee perfect aangesneden voorzetten van Cecilia, maar tot twee keer toe vond hij de keeper op zijn weg.

Neptunia wint en doet dat al voor de vierde keer in vijf wedstrijden. Door de winst is de ploeg ook theoretisch definitief veilig en het kan bovendien op een nette zesde plek eindigen. Hoewel Neptunia nergens meer om speelt, staat er nog wel een aantal interessante wedstrijden op het programma. Volgende week kan Neptunia Appingedam kampioen maken als het punten afsnoept van De Fivel in Zeerijp en anders is het een week later de tegenstander in de kampioenswedstrijd van de Damsters. Kortom, er wachten nog genoeg uitdagingen.

Opstelling Neptunia: Buntjer; Koolhof, Stam, De Jong (34. La Faille); Kevin Reiffers (65. Marc Schuijl), Van Spaandonk, Kostwinder, Meijerhof, Marree; Myron Reiffers en Cecilia.