Neptunia dendert door: winst bij Mamio

Na de winst op Corenos en SGV, heeft Neptunia ook de derde wedstrijd binnen acht dagen gewonnen. In Groningen wonnen de Neptunianen met 2-4 van Mamio. Het verschil werd vlak na rust gemaakt. 

In de eerste competitiehelft stak Neptunia ook al rond deze wedstrijden in een bloedvorm. Wat daarbij opvalt is dat het scoren erg makkelijk gaat. Destijds scoorde Neptunia in de wedstrijden tegen Grootegast, Corenos en Mamio vijftien keer. In de huidige zegereeks twaalf keer. Lange tijd moesten de vaste volgers het doen met erg weinig doelpunten, want na HS’88 en OKVC was Neptunia lange tijd de minst scorende ploeg uit de competitie.

Daarnaast was er goed nieuws uit de ziekenboeg. Lange tijd waren er minimaal vier mensen afwezig, maar de ziekenboeg stroomt langzaam leeg. Molema en Marree sloten deze week weer aan en Steenbergen zit in de eindfase van zijn herstel. Alleen Marc Schuijl lijkt nog even te moeten toekijken met een enkelblessure. Nog niet één keer dit seizoen kon trainer Jan Potma beschikken over een volledige fitte selectie. De kans is aanwezig dat dit in de eindfase dan toch nog gaat gebeuren.

De tegenstander van vandaag, Mamio, kent een erg zwakke periode. Na de winterstop wonnen ze geen enkele wedstrijd. Sterker: uit de laatste acht wedstrijden pakten ze maar twee punten. In de eerste seizoenshelft was Mamio een goede subtopper, maar inmiddels zijn ze een degradatiekandidaat. Bij winst op Neptunia kon Mamio een goede stap zetten en de bezoekers weer in lichte degradatieproblemen brengen.

Mamio begon in ieder geval goed aan de wedstrijd, want binnen het kwartier kwamen ze op voorsprong. Dat gebeurde echter niet op eigen kracht, want ze werden geholpen omdat rechtsback Koolhof de bal ongelukkig in het eigen doel werkte. Neptunia had op het slechte kunstgras (wordt tijd dat alle gemeentes in Nederland zulke velden gaan vervangen voor nieuw kunstgras) moeite om in het juiste ritme van goede aanvallen te komen.

Na ruim een kwart wedstrijd werd het gevaarlijker voor het doel van Mamio. Meijerhof krulde een bal net langs de verkeerde kant van de paal, Boerma schoot naast en Stam schoot van dichtbij snoeihard op de onderkant van de lat. De gelijkmaker had dus al moeten vallen, maar een paar minuten na de kans van Stam maakte Neptunia toch gelijk. Van Spaandonk veroverde de bal op het middenveld, lanceerde Dyon Schuijl en zag de linkerspits strak afwerken na een moeizame controle: 1-1

Mamio herstelde snel en kwam na twee minuten alweer op een nieuwe voorsprong. De snelle linkerspits van de thuisploeg schoot richting de verre hoek, maar zag keeper Buntjer de bal keren. De rebound voor het lege doel was een makkie voor de spits van Mamio: 2-1. Drie kwartier voetbal leek erop te zitten, maar voor het gevoel trok de scheidsrechter erg veel extra tijd bij de eerste helft. Dat bleek in het voordeel van Neptunia, want vlak voor het rustsignaal knalde Boerma de bal uit een corner hard in het dak van het doel: 2-2.

Afgelopen dinsdag besliste Neptunia de wedstrijd tegen SGV in het eerste kwartier na rust door twee doelpunten te scoren. In de eerste seizoenshelft bleken deze minuten na de thee vaak een zwakke periode, maar deze week juist een sterke. Na ongeveer vijf minuten werd Cecilia vrij gespeeld door De Jong aan de linkerkant van het penaltygebied. Cecilia kapte naar zijn zwakke rechtervoet, maar schoot de bal onhoudbaar voor de keeper in de linkerhoek: 3-2.

Even later had Boerma de wedstrijd moeten beslissen. Na een uitstekende aanval over links via Schuijl en Cecilia kwam had Boerma een vrije schietkans vanaf zeven meter, maar hij vond de keeper op zijn weg. Maar Neptunia bleef kansen creëren en overspeelde Mamio op dat moment, dus de 2-4 hing in de lucht. Na een uur spelen kwam dat doelpunt dan eindelijk. Cecilia sneed een vrije trap vanaf de rechterkant perfect aan zodat Van Spaandonk bij de tweede paal de bal van dichtbij alleen maar hoefde te verlengen: 2-4.

Met nog een klein halfuur te spelen nam Mamio langzaam het initiatief over. Ze drukten Neptunia achteruit en waren een paar keer dichtbij een treffer. Het zat Mamio niet mee en dat leverde nogal wat frustratie op. De forse centrale verdediger van Mamio was zijn emoties niet de baas en deelde een schandalige elleboogstoot uit op de borst van invaller Marree. Hij had het geluk dat de scheidsrechter de bal volgde en de overtreding niet waarnam.

Uiteindelijk kwam de zege van Neptunia niet meer in gevaar. Door de winst neemt de ploeg definitief afstand van de onderste regio en vormt nu samen met Be Quick 1887 een kleine middenmoot. Na drie nederlagen op vreemde bodem, was dit de eerste uitwinst na de winterstop.

Volgende week speelt Neptunia thuis tegen Godlinze.

Opstelling Neptunia: Buntjer; Koolhof, Luijmers, De Jong; Boerma, Stam, Meijerhof, Van Spaandonk; Cecilia (70. Marree), Reiffers (72. Molema), D. Schuijl (88. La Faille).