Neptunia debuteert met overwinning

Neptunia heeft haar debuut in de zaterdag 4e klasse met een overwinning van extra glans voorzien. Be Quick 1887 werd op Stadion Esserberg nipt met 2-1 verslagen. Op het kunstgras in Groningen werden alle goals na rust gemaakt.

In de aanloop naar de seizoensstart kende Neptunia enkele personele problemen. Vier spelers moesten om uiteenlopende redenen verstek laten gaan. Nieuwe trainer Jan Potma loste dit op door onder andere Mats Marree, deze zomer overgekomen uit A1, op het middenveld neer te zetten.

Be Quick werd vooraf ingeschat als een goede subtopper, die mee zou kunnen doen om een periodetitel. Neptunia wist nog niet goed wat zij konden verwachten, omdat de eigen krachten nog niet waren getest in de nieuwe vierde klasse. Het bekeravontuur bood weinig hoop, want daarin werd Neptunia uitgeschakeld.

In de eerste helft mocht Be Quick van Neptunia het spel maken. De Stadjers trachten met lange ballen de spitsen aan het werk te zetten. Be Quick was wel dreigend, maar grote kansen bleven uit. Be Quick wist wel het net te vinden, maar deed dit in buitenspelpositie. Neptunia had wel tot scoren moeten komen. Michiel van Spaandonk kwam tot drie keer toe in kansrijke positie, waarvan er zeker één in het doel had gemogen. Van Spaandonk scoorde echter niet.

In de tweede helft schroefde Be Quick het tempo op. In de eerste fase na rust werd Neptunia overrompeld. Het was daarom niet onlogisch dat Be Quick op voorsprong kwam. Een lange bal van de Stadjers werd niet helemaal goed getaxeerd door Neptunia. De spits van Be Quick was de verdedigers op snelheid de baas. Oog in oog met doelman Christiaan Buntjer wist hij nog niet te scoren, maar zijn collega in de aanval kon de rebound simpel binnen werken: 1-0.

Een domper voor Neptunia, want de gehele eerste helft werd er goed verdedigd. Gelukkig liet de gelijkmaker niet lang op zich wachten. Vijf minuten na de openingstreffer legde Shantony Cecilia aan voor een vrije trap aan de rechterkant van het veld. Cecilia krulde de bal richting tweede paal, waar Frank Molema de bal met de voet verlengde: 1-1.

In de tweede fase van de tweede helft verharde het spel en werd het een echte wedstrijd. Be Quick had het meeste balbezit, maar in de eindfase ging het telkens mis voor de Stadjers. Dit was de verdienste van Neptunia. De organisatie en scherpte van de eerste helft werd weer opgepakt.

Be Quick probeerde het in de tweede helft meer met combinatievoetbal en dat ging niet zonder risico. In de opbouw werd een grove fout gemaakt door een centrale verdediger. Ruben Stam was doorgelopen op een te korte pass op de keeper. Stam was eerder bij de bal, omspeelde de keeper, wachtte nog even met de afwerking en knalde bal vervolgens hard in het dak van het doel: 1-2!

Een luxepositie voor Neptunia. In de slotfase werd met het mes tussen de tanden verdedigd en de overwinning uit het vuur gesleept. De eerste drie punten zijn een feit!

Neptunia kwam helaas niet helemaal ongeschonden uit de strijd. Nick Koolhof kon de nog wel wedstrijd voortzetten nadat hij op het oog zwaar geblesseerd raakte. Dit gold niet voor aanvoerder Frank Molema, die vlak voor tijd ongelukkig zijn knie verdraaide in een duel met de keeper. Het is nog onduidelijk hoe ernstig deze blessure is.

Volgende week staat de eerste thuiswedstrijd van het seizoen op het programma. Tegen De Vogels mag Neptunia laten zien dat deze overwinning geen incident is.

Opstelling Neptunia:  Christiaan Buntjer; Roy Boxmeer, Marc Schuijl, Sven Luijmers, Robert Steenbergen (45′ Nick Koolhof); Ruben Stam, Mats Marree, Frank Molema (80′ Nico van Land), Wiebren de Jong; Michiel van Spaandonk (70′ Ivar Boerma), Shanthony Cecilia