Neptunia behoudt minieme kans op periode

Neptunia heeft de uitwedstrijd tegen Corenos gewonnen. In Roodeschool leken beide ploegen lange tijd de punten te delen, maar in de slotfase sloeg Neptunia nog drie keer toe: 1-4.

Neptunia nam een goede vorm mee naar Roodeschool, want uit de laatste vijf wedstrijden haalde het liefst dertien punten. Het is de beste serie van Neptunia in deze competitie en daardoor doet het nog mee om de bovenste plaatsen in de derde periode. Tegenstander Corenos verkeert, net zoals heel veel andere ploegen in deze competitie, in acute degradatienood. Gezien het programma, Corenos speelt volgende week tegen kampioen VV Groningen, lijkt deze wedstrijd de laatste kans om op eigen kracht (directe) degradatie te ontlopen.

Trainer Jan Potma koos net als twee weken geleden tegen Noordpool UFC niet voor het vertrouwde 3-4-3, maar voor 4-4-2. Buitenspelers Kevin Reiffers (geblesseerd) en Shanthony Cecilia (stageverplichtingen) ontbraken nog steeds, waardoor de fysiek sterke spelers Michiel van Spaandonk en Ivar Boerma in de spits stonden opgesteld.

In de beginfase waren de bedoelingen van thuisploeg Corenos duidelijk. Zij probeerden de gasten uit Delfzijl op te jagen en met een bovengemiddelde inzet de punten in de Roodeschool te houden. In het eerste kwartier kwam Neptunia niet onder de druk uit. Het leverde één grote kans op voor de thuisploeg, maar gescoord werd er niet. Na dat kwartier begon Neptunia steeds meer controle over de wedstrijd te krijgen. Corenos kreeg moeilijker druk op de bal, waardoor Neptunia dreigender en dreigender werd. Wat volgde was een serie aanslagen op de benen van de spelers Neptunia. Er is niets mis met een beetje agressie en felheid, maar Corenos zocht duidelijk de grens op en ging er overheen.

Op dat moment was het de taak van de scheidsrechter om een lijn te trekken: tot hier en niet verder. Scheidsrechter Kuipers greep echter niet in, waardoor het harde spel van Corenos in principe goed werd gekeurd. De thuisploeg mocht van geluk spreken dat het met slechts één gele kaart de kleedkamer mocht opzoeken.

Vlak voordat ze dat deden, scoorden ze ook nog. Uit een voorzet vanaf de rechte kant kreeg een middenvelder van Corenos van dichtbij een vrije schietkans. Keeper Erik Roels redde nog, maar in de rebound was het eenvoudig afronden: 1-0. Grensrechter Damveld zag in dit doelpunt buitenspel, maar de scheidsrechter nam niet de moeite om in overleg met de grensrechter te gaan en keurde het doelpunt goed.

Door het harde spel van Corenos waren de elf Neptunianen op scherp gezet. De verbijstering over het spel van de thuisploeg was groot, waardoor trainer Jan Potma zijn spelers niet hoefde te motiveren. Dat had de tegenstander namelijk al gedaan. Het was een uiterst domme strategie, want Neptunia was vanmiddag best op een gezonde portie agressie te pakken geweest. De ploeg speelt door de aanstaande fusie namelijk nergens voor. Het speelt alleen voor wat bonuswedstrijden (nacompetitie) na het seizoen. Maar dat bleek niet de grootste motivatie om de wedstrijd te winnen. Het team misgunde Corenos simpelweg de punten.

De tweede helft verliep in eerste instantie rustig, maar rond de 55e minuut ontspoorde het duel. Nadat Neptunia op 1-1 was gekomen via een kopbal van Van Spaandonk, kreeg het even later een grote kans om op voorsprong te komen. Marc Schuijl zag dat de keeper van Corenos de bal los liet en leek voor een leeg doel te scoren, maar de doelman redde nog knap op de inzet van dichtbij. Schuijl kwam wel in botsing met de keeper en vervolgens ontstond er een opstootje. De scheidsrechter deelde drie gele kaarten: één voor Schuijl, één voor de keeper en één voor een middenvelder van de thuisploeg. Dat was tevens zijn tweede, waardoor Corenos met tien man verder moest spelen.

Nauwelijks een minuut later ontving rechtsback Nick Koolhof de bal. Hij ontving die bal overigens liever niet, want met een absurde tackle kwam zijn directe tegenstander invliegen. Met gevaar voor zijn enkels punterde Koolhof de bal uit angst maar naar voren. De scheidsrechter trad weer niet op en toen hij merkte dat de sfeer in het veld erg grimmig was, besloot hij om wedstrijd tijdelijk stil te leggen. Hoewel een afkoelingsperiode een wijs besluit was, was het een gevolg van zijn eigen falen. De fluitist had in de eerste helft het harde spel in de kiem moeten smoren.

Na de hervatting had Neptunia moeite om het ritme te vinden om de ploeg in ondertal pijn te doen. Corenos bleef via corners en vrije trappen dreigend, maar creëerde geen grote kansen. Ongeveer een kwartier voor het einde kreeg de ploeg uit Delfzijl de touwtjes stevig in handen. Dit kwam mede door het inbrengen van Barz Abulrahman. De rechterspits voegde een extra element toe aan het aanvalsspel, namelijk de mogelijkheid om via de vleugels door te breken.

Ongeveer acht minuten voor het einde kwam Neptunia op voorsprong. Mats Marree, die een goede wedstrijd speelde, werd vanaf de linkerkant op de rand van de zestien vrij gespeeld. Met een geplaatst schot raakte hij de paal, maar in de rebound was daar Michiel van Spaandonk die zijn twaalfde treffer van het seizoen maakte. Het was niet de eerste keer dat Van Spaandonk op de goede plaats stond, uit tegen GEO maakte hij bijvoorbeeld twee vergelijkbare goals. En als het geen incident betreft, dan is het een kwaliteit.

Niet veel later besliste Abdulrahman, die het veld goed breed hield waardoor Corenos de grote ruimtes niet meer kon belopen, de wedstrijd. Uit een voorzet vanaf de linkerkant rondde hij beheerst af. Een minuut later gaf de flankspeler een assist op Boerma, die de 4-1 aantekende. Aan de assist van Abdulrahman ging een prachtige crosspass van Meijerhof vooraf. Met die pass zette hij de verdediging van Corenos op het verkeerde been.

Door deze winst (al de vierde uitoverwinningen op rij) heeft Neptunia zestien punten gehaald uit de laatste zes wedstrijden. Een knappe prestatie, maar door de zwakke start in de derde periode (verloren van VVS en De Vogels), lijkt de derde periode niet te winnen. Mamio en Godlinze, die spelen tegen respectievelijk Noordpool UFC en Middelstum, moeten beide verliezen. Bovendien moet Neptunia (+6) Mamio (+9) op doelsaldo voorbij. En natuurlijk moet het zelf winnen van nummer drie Zuidhorn, dat nergens meer om speelt.

De wedstrijd tegen Zuidhorn is bovendien de laatste officiële competitiewedstrijd van het eerste elftal op sportpark Uitwierde.

Opstelling Neptunia: Roels; Nick Koolhof, De Jong, Stam, Luijmers; Marree, Meijerhof, Schuijl (70. Abdulrahman), Jordy Koolhof; Van Spaandonk, Boerma.