Anticlimax in spektakelstuk

Prachtige doelpunten, rode kaarten, een verrassend scoreverloop, een gouden wissel, opstootjes, een gemiste penalty, kansen over en weer en een anticlimax voor Neptunia. De neutrale toeschouwer heeft genoten in Godlinze, maar Neptunia droop teleurgesteld van het veld. In blessuretijd ging Godlinze er namelijk met de winst (3-2) vandoor, terwijl een puntendeling terecht was geweest.

Vooraf waren er weer de nodige personele problemen. In vergelijking met vorige week haakten Steenbergen en Boxmeer af, waardoor het aantal afwezige spelers op zes kwam te staan. Faijk Hodzic van A1 nam als 13e speler plaats op de bank. Jordy Koolhof nam de plaats in van Steenbergen en Marree nam de spitspositie over van Boerma, die doordeweeks in Wageningen verblijft.

In het eerste kwartier had Neptunia weinig te vertellen in Godlinze. De thuisploeg, net als vorig seizoen getipt als titelkandidaat, combineerde op de helft van Neptunia maar meer dan een aantal standaardsituaties dwong het niet af. De eerste keer dat Neptunia op de helft van Godlinze opstoomde, was het gelijk raak. Middenvelder Meijerhof speelde zich aan de linkerkant van het midden op technisch knappe wijze vrij en bediende Kevin Reiffers. De 18-jarige schoot vanuit een onmogelijke hoek met zijn zwakke linkervoet op doel. Hij raakte de bal echter verrassend goed en de bal verdween prachtig over doelman Kuipers in het doel: 0-1.

Neptunia groeide in de wedstrijd en leverde een uitstekende eerste helft af. De combinaties verliepen soepel en Godlinze zat totaal niet in de wedstrijd. Na elke kleine overtreding van Neptunia acteerden de spelers van de thuisploeg telkens een doodschop. De scheidsrechter leek hier niet van in de war te raken, totdat hij in de 42e minuut Stam van het veld stuurde met twee keer geel. Dat leek zwaar overdreven, omdat zeker de tweede gele kaart geen gemene of harde overtreding was.

Godlinze speelde net als vorige week meer dan een helft tegen tien man. Dat zij zelf nog met elf man op het veld stonden, mocht een wonder heten. Geniepige elleboogstoten of een stamp (ala Pepe) op de voet van Meijerhof waren niet genoeg voor een rode kaart. De scheidsrechter zag het niet of wilde het niet zien. Rechterspits Dereksson, ex-Neptunia, kwam net als vorig seizoen goed weg met een gele kaart na een grove overtreding en wat bedreigingen richting spelers van Neptunia.

Uit de vrije trap die volgde na de rode kaart van Stam, maakte Godlinze de gelijkmaker. Althans, dat dachten ze, want de scheidsrechter keurde de goal af omdat Stam het veld nog niet had verlaten. De scheidsrechter had dit over het hoofd gezien, maar corrigeerde zijn fout op aanraden van de bank van Neptunia. De vrije trap moest dus opnieuw genomen worden, en pardoes vloog die bal er wéér in. Keeper Buntjer kwam uit zijn doel en was te laat, waardoor Godlinze de bal eenvoudig in het lege doel kopte.

Een frustrerend doelpunt, aangezien na de 0-1 er twee dotten van kansen waren om de voorsprong uit te breiden. Cecilia doet vaak alles goed, hij is vaak beter dan zijn directe tegenstander, tot hij oog in oog met de keeper staat. Ook deze wedstrijd wist hij in een direct duel niet te scoren. Reiffers kreeg even later ook een goede kans op de 0-2. Aan de andere kant redde De Jong op de lijn na één van de weinig geslaagde aanvallen van Godlinze.

Na een afkoelingsperiode van een kwartier was het weer rustig op het veld. Godlinze ging op zoek naar de 2-1, terwijl Neptunia verdedigde. Na tien minuten leek de thuisploeg de wedstrijd al te beslissen toen spits Danny de Vries scoorde. Maar Neptunia gaf niet op en liet Godlinze zien dat ze nog lang niet verslagen waren. Sterker: Neptunia nam het initiatief over en was de betere ploeg.

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd kreeg Neptunia een terechte penalty. Van Spaandonk schoot hard en zuiver op doel, versloeg Kuipers, maar linksback Tas keerde bal met de hand (ala Luis Suarez) op de lijn. Rood en een penalty. Luijmers, vorige week nog doeltreffend, nam ook deze penalty maar Luijmers schoot de bal niet ver genoeg in de hoek. Kuipers koos de goede hoek en pakte de penalty. De acties van Tas werd dus beloond.

Ook na deze tegenslag bleef deze piepjonge ploeg doorvechten. Godlinze kreeg in de persoon van topscorer De Vries twee enorme kansen, maar hij besliste de wedstrijd niet. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd besloot Reiffers weer eens met zijn linkervoet uit te halen. Ook dit leek een doelpunt te worden, maar Kuipers kon de bal nog net op de paal tikken. Alles leek tegen te zitten voor Neptunia, terwijl het uitstekend speelde.

Maar nog in diezelfde minuut speelde Cecilia Reiffers vrij aan de linkerkant van het veld. Reiffers haalde de achterlijn en legde de bal terug op invaller en A-junior Hodzic, die de bal prachtig in de kruising van de verre hoek knalde: 2-2. De makkelijkste kansen gaan er niet, terwijl ballen uit een onmogelijk hoek er op onmogelijke wijze invliegen.

Gezien de omstandigheden zou een gelijkspel een bijzonder knap resultaat zijn en het was ook nog eens terecht. Ook aan de kant van de thuisploeg zouden ze dit toegeven. De blessuretijd brak aan en het spelde golfde nog steeds op en neer. De verdediging speelde de hele wedstrijd met het mes tussen de tanden en maakte nauwelijks een fout, tot de laatste minuut. De Jong kwam in een één tegen één situatie terecht met De Vries, De Jong kwam voor De Vries, maar miste de bal, waardoor De Vries alleen op keeper Buntjer afkwam en geen fout maakte: 3-2.

Op een zuurdere manier verliezen kan bijna niet. Hoewel Neptunia nu hekkensluiter is, biedt het vertoonde spel en vechtlust voldoende vertrouwen voor de aankomende wedstrijden. Net als vorige week, gaat de ploeg van trainer Jan Potma uiteindelijk ten onder aan eigen fouten.

Volgende week speelt Neptunia thuis tegen promovendus GVAV Rapiditas.

Opstelling Neptunia: Buntjer; Nick Koolhof, De Jong, Luijmers, Jordy Koolhof (83. Hodzic); Stam, Meijerhof, Van Spaandonk, Cecilia, Marree (62. Boerma), Kevin Reiffers.