Afzeggen wedstrijd,KNVB doe er wat aan

Ik ben het met Antoon Velis, wedstrijdsecrataris Neptunia, eens: KNVB doe hier wat aan.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Even na praten

Voor aanvang van de wedstrijd Corenos-Neptunia raakte ik in gesprek met de wedstrijdsecretaris van Neptunia, Antoon Velis. Antoon had het artikel op Puurvoetbalonline over het kunstmatig in stand houden van teams gelezen en was het roerend met mij eens. ‘Heb jij een oplossing”, vroeg de oud-voetballer van onder andere De Heracliden mij. ‘Een oplossing voor het probleem omdat het verplaatsen van duels echt de spuigaten uitloopt. “

Ik noemde Antoon datgene wat ik had bedacht. Dat was het geven van twee blauwe, groene of paarse kaarten. Twee gekleurde kaarten die symbolisch gebruikt konden worden om voor en na de winterstop een duel te verplaatsen. Twee duels verplaatsen en ook niet meer was ook datgene wat de wedstrijdsecretaris van nu nog Neptunia en straks NEC Delfzijl voor ogen had. Een oplossing die hij als volgt naar de KNVB mailde. ‘Het afzeggen en verplaatsen van wedstrijden loopt de spuigaten uit. Als wedstrijdsecretaris heb je elke week dubbel werk. Je regelt scheidsrechters en wedstrijddiensten en moet het dan weer annuleren. Dit is een klacht die je heel veel hoort!! . A.s. zondag staan er drie thuiswedstrijden bij Neptunia gepland. Ik weet nu al bijna zeker dat er minstens een wedstrijd wordt afgezegd. Mijn voorstel is dat teams voor en na de winterstop een keer een wedstrijd mogen verplaatsen. Worden dat er meer, dan volgt een reglementaire 3-0 nederlaag. Ik hoop dat de KNVB aan dit probleem iets doet.

Duidelijker kon het niet verwoord worden en ik moet zeggen, er zijn inderdaad meerdere die het met Antoon Velis eens zijn. Meerdere zijn van mening dat het verplaatsen van duels de spuigaten uitloopt. De voorzitter van Warffum, Jaap Zuidema, denkt er bijvoorbeeld precies eender over. Dat vertelde de preses van Warffum namelijk vrijdagavond in Eenrum toen ik hem tijdens de draverijen in mijn geboortedorp trof. ‘Het wordt steeds meer een gewoonte dat iedereen maar zijn of haar duels verplaatst. Trainers en leiders die dat op eigen houtje regelen is iets wat je steeds meer ziet gebeuren. Dat kan gewoon niet en daar moeten de clubs in samenspraak met de KNVB ook zeker wat aan doen. “

De opmerking van Jaap Zuidema vertelde ik zaterdag ook aan Antoon Velis die het roerend met Zuidema eens was. ‘Dat is inderdaad een groot probleem waar je als wedstrijdsecretaris mee te maken hebt. Iedereen gaat wat op eigen houtje regelen. Dan worden er bijvoorbeeld wedstrijden op een doordeweekse avond gepland terwijl de velden voor de trainingen van andere teams gebruikt worden. Kortom, er wordt totaal niet nagedacht.”

Duidelijke woorden van de aimabele Antoon Velis waar ik verder ook over andere, en mooiere, zaken uit het amateurvoetbal sprak. Toch kwamen we steeds terug bij dat ene punt wat voor velen een bron van ergernis is. Het steeds vaker verplaatsen van voetbalwedstrijden waardoor het voor een wedstrijdsecretaris drukker en drukker wordt.

Daarom ben ik het ook helemaal met Antoon Velis eens. Ik ben ook blij dat hij een mail naar de bond heeft gestuurd. Of een mail sturen zoden aan de dijk zet weet je nooit maar dat er wat moet gebeuren is zeker. Het kan namelijk niet zo zijn dat de sportcomplexen er in de weekenden verlaten bij liggen en de wedstrijdsecretarissen zich in allerlei bochten moeten wringen om iedereen doordeweeks op zijn wenken te bedienen. Dat mag en kan niet de bedoeling zijn. Dus vandaar dat ik de ‘noodkreet’ van Antoon Velis van harte ondersteun, KNVB doe hier wat aan !!

Bron: Puurvoetbalonline.nl